2008-06-18 Az önbarnítás ára 

Szinte nincs már az a gyártó, amelyik nem forgalmazna olyan testápolót is, amelynek hatására napozás nélkül is barnulhatunk. Mennyibe kerülnek ezek az önbarnító készítmények és hogyan hatnak?

Herkules Fitness Hírek


Herkules Fitness Hírek

A legkülönfélébb fantázianeveken forgalomba kerülõ, önbarnító testápolók néhány éve árasztották el a boltokat, nagyjából a magas faktorú fényvédõk kényszerû divatjának kezdetén. Azóta vagyonokat költhetünk naptejre azért, hogy ne barnuljunk le az ultraibolya sugárzás hatására, illetve újabb vagyonokat arra, hogy mesterségesen úton mégiscsak bronzszínben pompázhassunk.
A többféle kiszerelésben kapható készítmények hatásmechanizmusa gyakorlatilag egyezik, az leginkább a hajfestékekéhez hasonlítható: egyszerûen barnára színezik a hám felsõ rétegét. A festõdés ez esetben csak a hámsejt külsején megy végbe, míg napozáskor és szoláriumozáskor a hámsejt belsejében történik a pigmentálódás.

Védtelen barnaság

Bõrünk ugyebár azért barnulna, hogy védje magát a napsugaraktól. A szoláriumban és a kencék hatására bronzosodó bõr viszont éppen olyan védtelen, ugyanolyan könnyen leéghet, akár a hófehér. Ennek oka, hogy a szolárium fénycsöve UV-A sugárzást bocsát ki, melynek hatására nem vastagszik meg a bõr, és hagyományos pigmentáció sem jön létre. Míg ugyanis a nap hatására történõ természetes UV-B barnulás esetén a képzõdõ pigment sapkaként védi a sejtmagot, a szolárium hatására képzõdõ pigmentek szétszórva helyezkednek el a sejtplazmában, védtelenül hagyva az örökítõ anyagot. Az önbarnítók hatására pedig egyáltalán nem képzõdnek klasszikus pigmentek, bár ez a típusú barnaság legalább fizikai fedõrétegként minimális védelmet nyújt. Mindennek azonban semmi köze az ultraibolya sugárzás által létrehozott barnasághoz, és hatása sem tartós.

Volt, nincs

Mivel az önbarnítók csak bõrünk felsõ rétegét színezik, az elhaló hámsejtekkel együtt az általuk okozott barnaság is hamar tovatûnik. Ennek persze megvan a maga elõnye, hiszen bõrünk anélkül kaphat kellemes árnyalatot, hogy a napozással garantáltan veszélyeztetnénk.
A barnítóknak elvileg nincsen káros mellékhatásuk, és gyakorlatilag egytõl egyig ugyanazt a hatóanyagot, a dihidroxi-acetont (DHA) tartalmazzák. (Ezt a komponenst a polcokon sorakozó valamennyi készítményben megtaláltuk, csupán mennyisége változott.) Ez a vegyület a bõr legkülsõ rétegeiben lép reakcióba a proteinekkel. Mivel a reakció a bõr felsõ második-harmadik rétegében zajlik le, a természetes hámlással négy-hét nap alatt eltûnik a barnaság, hacsak nem használjuk folyamatosan a kencéket.
Ugyanezen oknál fogva történhet meg az is, hogy barnaságunkat már egy tízperces szaunázással is elveszthetjük: a barna bõrsejtek a párás melegben már egyszerû karcolásra is leválnak, szaunakesztyûvel pedig szó szerint le lehet azokat dörzsölni, drágán barnított bõrünk pedig újra hófehér lesz. Ennek feltüntetése elvárható lenne a csomagoláson, mégsem találkoztunk vele.


< vissza